Workintech Logo

6 ayda yazılımcı yetişir mi?

Üniversiteler bilgisayar mühendisi yetiştirmek için 4 sene harcarken Workintech mezunlarının işverenler tarafından tercih edilmesi şaşırtıcı gelebilir. Bu başarının iki ana nedeni var.

6 ayda yazılımcı ol

Öncelikle Workintech eğitimi üniversiteler kadar genel değil. Üniversiteler öğrencilerinin yazılımın hangi alanına yoğunlaşacağını bilemediği için eğitimlerini çok geniş tutar. Birçok programlama dili ve uygulama alanını çok da derinliğe giremeden öğretir. Ayrıca üniversiteler sadece yazılımcılık değil birçok başka alanda da eğitim verir (İTÜ'nün bilgisayar mühendisliği ders planı buna iyi bir örnek). Bu nedenle üniversite mezunları genelde bir alanın uzmanı olmazlar. Workintech eğitimleri ise daha az konuya yoğunlaşır ve mezunlarını o konularda çalışmaya hazırlar.

Üniversitelerden ikinci büyük bir fark ise Workintech eğitiminin tamamen şirketlerin istekleri doğrultusunda geliştirilmiş, teoriden ziyade uygulama odaklı olması. Öğrenciler yazılımı gerçekçi projeleri etkileşimli bir şekilde yaparak ilerliyorlar. Saatlerce ders dinlemek yerine, uygulayarak öğreniyorlar. Böylece Workintech mezunları daha ilk günden işe hazır yetişiyorlar. Şirketler doğal olarak işe alımda böyle yetişmiş adaylari tercih ediyor. Bu nedenle dünya genelindeki araştırmalar Workintech gibi programların mezunlarının üniversite mezunlarından daha yüksek maaş alabileceğini gösteriyor (kaynak).

Workintech olarak eğitim süremizi 6 ay olarak seçmemizin iki sebebi var. Öncelikle daha kısa sürede sağlam temeller atmamız zor (kaynak). Yurtdışındaki örneklere de bakacak olursak, kısa programların başarısının düşük olduğunu görüyoruz. Öte yandan Workintech gibi tam zamanlı yoğun bir programı 6 aydan daha uzun bir süre götürmenin öğrencilerin enerji ve motivasyonlarını zorladığını gözlemledik. 6 aylık yoğun bir programın ardından öğrencilerin hızlı bir şekilde işe girip öğrendiklerini uygulamaya devam etmelerinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.

Workintech programının yoğunluğundan bahsederken, bu eğitimin herkes için uygun olmayacağını da bahsetmemizde yarar var. Öğrencilerimiz belirli bir analitik seviyeye, çalışma disiplinine ve öğrenme isteğine sahipler. Hepsi test ve mülakat aşamalarını geçmiş, seçilmiş adaylar. Üniversite eğitiminden çok daha yoğun bir eğitimi büyük bir istekle takip ediyorlar. Workintech eğitimin başarısında öğrencilerin kendilerinin de büyük katkısı var diyebiliriz.

Son olarak, 6 ayda senelerin deneyimini aktarmanın mümkün olmadığını da hatırlatmakta yarar var. Workintech mezunları çok iyi bir temele sahip olarak "Junior Developer" pozisyonlarında işe başlayacaklar. Bu giriş pozisyonlarında 4 senelik üniversite mezunları ile aynı seviyede, hatta daha iyi seviyede bilgi sahibi olacaklar. Ancak kuşkusuz uzun bir çalışma hayatının getirdiği deneyime henüz sahip olmayacaklar. Bu birikime sahip olmaları ancak vakit geçirmeden çalışma hayatına girmekle mümkün olacak. İşte bu yüzden biz gelecekte uzun, teorik ve genel eğitimlerin yerini Workintech gibi daha kısa ve uygulamalı programların alacağını düşünüyoruz.

Dr. Attila Ilman, Workintech

Yazılım
kariyerine
başla

En yakın programın başlangıç tarihi

30 Ekim 2024